3d stampac

3D ŠTAMPAČ – DIZAJNIRANJE STVARNOSTI

djordje Blog

Kada se pojavio QR kod ideja je bila da se linkuju stvari iz realnog života sa odgovarajućom landing stranicom. Mogli ste da stavite QR kod na drvo, čime bi ste ga linkovali sa stranicom na kojoj piše kojoj grupi biljaka pripada. To je bila super ideja. Međutim…

3D štampač kao da okreće ovaj proces. Sada više ne linkujemo realne stvari ka računaru, već obrnuto, stvari iz računara „linkujemo“ ka stvarnosti.

Da bi diskutovali o tome koje granice ima 3D štampač moramo prvo da ustanovimo njegovu funkciju.

3D štampač je uređaj koji štampa trodimenzionalne objekte. Za ovaj štampač kao i za laserski štampač potrebni su toneri i ketridži, razlika je samo u materijalu koji ih ispunjava, laserski štampač u boji koristi mastilo dok 3D štampač koristi gips, glinu ili platiku. I tu počinje magija.

 

KAKO RADI 3D ŠTAMPAČ?

 

Postoje različite tehnologije po kojima radi 3D štampač, a najzastupljenije su:

 

Inkjet 3D štampači su nadogradnja na obične štampače kao što su inkjet štampači. Objekat se kreira nanošenjem gipsa ili smole koje raspršuje inject. Potrebno je napomenuti da je ovo jedini način za 3D štampanje u boji.

 

Fused Deposition Modeling (FDM) – koristi topljenu platiku kao sredstvo za modelovanje. Ovo je trenutno najrasprostranjeniji način 3D štampanja.

 

Prvenstveno objekat koji se štampa mora biti dizajniran u specijalnom programu koji dozvoljavaju 3D modelovanje. Na osnovu tog 3D modela štampač kreira identičnu kopiju, koja se od dizajniranog 3D modela razlikuje samo po tome što sadrži praktičnu primenu.

 

MOGUĆNOSTI KOJE NUDI 3D ŠTAMPAČ. 

 

Praktična primena objekata koje kreira 3D štampač je višestruka. Najveću primenu našli su u medicini jer ovi modeli mogu funkcionalno da zamene oštećene organe. 3D štampač sve više postaje nezamenjiv u svemirskim istraživanjima u kojima je astronautima lakše da ponesu 3D dizajniran model različitih alata koje potom po potrebi štampaju na svom 3D štampaču. Sve češće čujemo vesti da ljudi koriste 3D štampač za izradu kuće, čamca, skija… Opcije su beskonačne, bitno je samo imati maštu.

 

3D ŠTAMPAC CENA I 3D ŠTAMPAČ PRODAJA

Prve granice gde se zaustavlja maštanje tiče se cene ovih uređaja.

Cena za 3D štampač koji se i kod nas može pronaći kreće se od 2.000 evra pa sve do 50.000, dok neki 3D štampači u svetu premašuju cifru od nekoliko stotina hiljada evra.

3D štampač se može poručiti online ili direktno kupiti u specijalizovanim radnjama.