REMONT, RECIKLAŽA I DOPUNA KETRIDŽA I TONERA ZA ŠTAMPAČE

TONERI I KETRIDŽI ZA ŠTAMPAČE: EKOLOŠKI ASPEKTI

Toner kasete, koje stavljamo u hd štampač, 3D štampač, digitalni štampač ili laserski štampač, sačinjeni su od teško razgradivih materijala. Njihovo deponovanje postaje narastajući ekološki problem, a alternativa tome je reciklaža tonera (mlevenje i separacija plastike) ili remont kertridža.

Remont toner kaseta (često se susreću i termini: recikliranje, prazne toner kasete, punjenje ketridža) imaju više prednosti za očuvanje životne sredine jer:

  • 1000 godina je potrebno da bi se razgradila plastika jedne toner kasete
  • Toner kasete koje godišnje završe na deponijama premašuju broj od 300 miliona
  • 4 kg sirovog materijala je potrebno za 1 kg novog materijala za proizvodnju toner kasete
  • 3 litra ulja se koristi za proizvodnju jedne toner kasete
  • Čak 70 % originalne (OEM) toner kasete se može ponovo upotrebiti prilikom remonta

RECIKLAŽA TONERA: GDE, KAKO I ŠTA AKO IMATE PRAZNE TONER KASETE?

Treba napomenuti da je prodaja tonera koji su istrošeni takođe opcija kada je reciklaža tonera u pitanju. Originalni prazni toneri za štampače na tržištu lako pronalaze kupce koji ih potom remontuju.

Ako se odlučite da prazne toner kasete odnesete na remont, treba da znate da postoje specijalizovane firme koje poseduju integralnu dozvolu za njihovo prikupljanje, transport, skladištenje i tretman. U tom slučaju firma čija je uloga reciklaža tonera dužna je da Vam dostavi „Dokument o kretanju otpada“. Tada ste sigurni da ste svoje prazne toner kasete odstranili na ekološki ispravan i zakonski način.

GDE ZAVRŠAVAJU SAKUPLJENE PRAZNE TONER KASETE?

Na tržištu se mogu pronaći kvalitetni toneri za štampače nastali procesom remonta originalne toner kasete – PHToneri sa pečatom Perihard kompanije su najpoznatiji i vrlo cenjeni. Oni se pojavljuju u dve kategorije: Perihard EKO toner kasete i Perihard GREEN toner kasete.

PUNJENJE KETRIDŽA ZA ŠTAMPAČE: KAKO ODABRATI PAMETNO?

Ako se odlučite za ponovno punjenje kertridža shvatićete zašto kažu da industrijski remontovani kertridži cene životnu sredinu, ali pre svega vaš novčanik.

Važno je da korisnik razlikuje značenje termina: dopuna kertridža i punjenje kertridža od remonta toner kaseta. Dopuna ketridža ili punjenje ketridža donosi veliku uštedu, ali i rizik po korisnika. pogotovo ako se radi o korisnicima koji svakodnevno troše velike količine boje za ketridže, jer su to zaista kasete u koje je dodato samo malo tonera.

Prilikom odluke za dopunu, punjenje ketridža, nasuprot industrijskom remontu treba proceniti rizik od manjeg broja otisaka, lošeg otiska, prosipanja praha i odabrati optimalan odnos cene i kvaliteta. Birajte sigurnije, najjeftinije nikad ne može biti najbolje. U remontovanim kasetama svi vitalni delovi su zamenjeni novima, a kontrola kvaliteta je striktna.

ZAKLJUČAK

Odavno se zna da postoji ekološki način na koji se sprovodi štampanje. Kao što smo rekli, toneri i ketridži za štampače moraju biti pravilno odlagani prema Zakonu o zaštiti životne sredine. Toner kasete, ketridži za štampače, pa čak i samo štampanje ne moraju da imaju negativan uticaj na životnu okolinu. Uz pametan izbor remonta u odnosu na punjenje ketridža čuvate i svoj štampač i prirodu.

U NAREDNOM TEKSTU…

U sledećem tekstu pozabavićemo se temom – SERVISIRANJE ŠTAMPAČA ili KUPOVINA ŠTAMPAČA?

Ista stvar koja važi kada su u pitanju toneri i ketridži stoji i kada su u pitanju štampači. Kao što reciklirani toneri cene, tako i servisirani štampači cene vaš novčanik. Umesto deponovanja na otpad, servis štampača, bilo da je laserski štampač, MFP štampač, 3D štampač ili digitalni štampač, produžava životni vek za čak nekoliko godina, a pri tom štedite značajan novac…
Koje sve prednosti donosi servis štampača i kako jeftini štampači i popravka štampača odnose prevagu u odnosu na kupovinu novog uređaja objasnićemo vam u sledećem članku.

Call Now Button