Multifukncijski štampači: Na šta bi trebalo da obratite pažnju pri kupovini

Kada su se štampači kao uređaji, uglavnom kancelarijski pojavili kupovina novog nije iziskivala nikakvu posebnu mudrost, u smislu da je ponuda na tržištu bila prilično ograničena. U zavisnosti od toga da li želite štampanje u boji ili crno-belo varirale su i cene štampača.

Međutim, danas je tehnologija toliko napredovala da je dovoljno da u svoj internet pretraživač ukucate “jeftini štampači” ili “štampači akcija” ili “štampač cena” i dobićete širok asortiman različitih modela, brendova, vrste štampača sa raznim karakteristikama i mogućnostima. Sa tolikim izborom štampača, izabrati baš onaj koji zadovoljava vaše potrebe a pritom se uklapa i uvaš budžet je zaista teško.

Kako je evoluirala tehnologija, ali i naša potreba i mogućnost da posao sve češće prenosimo iz kancelarije u svoju dnevnu sobu, sve češće običan štampač ne može da zadovolji naše potrebe. Zato all in one uređaji, odnosno multifunkcijski štampači  (štampač/skener/kopir) postaju sve traženiji.

Ukoliko ste spremni da svoj kućni prostor obogatite za novi uređaj zvani multifunkcionalni štampač predlažemo vam da pratite ovih sedam koraka:

  1. Pazite na dimenzije. Veoma je važno da tačno izmerite prostor namenjen za vaš novi multifunkcijski štampač, imajte u vidu da se uređaji razlikuju po dimenzijama, a verovatno nećete imati neograničen prostor za skladištenje istog.
  2. Laserski štampač ili inkdžet štampač? Inkdžet je postao jedan od popularnijih modela kada su u pitanju all-in-one uređaji. Najpre zbog ekonomičnosti, većina potrošača se odlučuje za ovu opciju upravo zbog cene štampača. Laserski štampači, sa druge strane imaju mogućnost kvalitetnije štampe (canon štampači i lexmark štampači smatraju se među kvalitetnijim). Ako ćete uređaj koristiti uglavnom za štampanje dokumenata, radije se odlučite za laserski, a ako češće imate potrebe za štampanjem slika ili fajlova u boji, inkdžet je bolja opcija. Laserski štampači nisu tako sjajna opcija za fotografije.
  3. Ukoliko vam je multifunkcionalni štampač potreban isključivo za lične svakodnevne potrebe, nemojte se previše opterećivati mogućnostima i skupljim modelima. Imajte u vidu da je jedan multifunkcijski štampač, koji pored osnovnih mogućnosti sadrži i kopir i skener, u cenovom rangu sa jednim zasebnim uređajem, tako da je odluka i više nego isplativa.
  4. Obratite pažnju na specifikacije. Ako ćete često koristiti skener razmislite o kvalitetnijoj opciji, što će svakako uticati i na cenu, s tim i na vaš budžet.
  5. Faks se danas gotovo ne koristi, ali ukoliko vam je potreban potražite onaj uređaj koji poseduje i ovu opciju.
  6. Štampači danas uglavnom imaju opciju USB povezivanja sa računarima. Imajte u vidu da su mnogi noviji modeli pripremljeni za rad sa bežičnom mrežom kao i sa NFC tehnologijom pa svoj uređaj vrlo lako možete povezati sa svojim mobilnim telefonom ili tabletom i direktno štampati dokumenta sa njih. Ako vam je potreban multifunkcijski štampač koji bi trebalo povezati sa više računara, obavezno potražite onaj koji ima opciju mrežnog povezivanja.
  7. Ne obraćajte veliku pažnju na specifikacije prodavaca jer je većina uređaja testirana in-house. Zapravo ne postoji standardizacija svih kompanija i brendova i dosta se međusobno razlikuju.

A ukoliko vam je ovakva vrsta štampača potrebna za kraću (ili dužu) upotrebu, a ne želite da izdvojite novac za avanturu zvanu kupovina štampača, imajte u vidu da možete da se opredelite na iznajmljivanje štampača, što je moguće preko kompanije Perihard.

Call Now Button